Jajko jako składnik pożywienia towarzyszy ludzkości niemal od początku naszego istnienia. Jest smaczne i bogate w substancje odżywcze i mineralne: fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i magnez, miedź, selen i jod. Zawiera dużo witamin: A, E, D, K
i niektóre witaminy z grupy B (B2, B5, B9, B12). Jajka są dobrym źródłem choliny, która bierze udział w budowie błon komórkowych oraz w przekazywaniu informacji przez mózg. Dodatkowo zmniejsza odkładanie tłuszczu w wątrobie. 
To idealny składnik sałatek, omletów, naleśników, ciast i innych potraw. Uwielbiane przez wszystkich w różnej postaci. Najczęściej spożywane są jajka kurze, ale w różnych częściach świata także jaja przepiórcze (również w naszej ofercie), jaja kacze, gęsie czy nawet strusie.



Obalamy mity:

1. Spożywanie jajek podwyższa cholesterol? Nieprawda!
Jedno jajko dostarcza aż 200 mg cholesterolu. Badania wykazały jednak, że gorszy wpływ na stężenie cholesterolu LDL we krwi mają nasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy w postaci trans. Dodatkowo, 14 letnie (!) badania wykazały, że regularne spożywanie jaj powoduje wzrost “dobrego” cholesterolu HDL aż o 10%. Jedno jajko to ok. 5 g tłuszczy, jednak zaledwie 0,1 g stanowią te szkodliwe, nasycone tłuszcze. 30 % związków tłuszczowych w żółtku stanowi lecytyna, która chroni nas przed miażdżycą.

2. Wbrew obiegowej opini to żółtko zawiera więcej białka pokarmowego, niż białko jaja kurzego! Jedno jajko pokrywa ok. 12 % dziennego zapotrzebowania organizmu na białko.

3. Osoby chcące dbać o formę I szczupłą sylwetkę nie muszą obawiać się jajek. Jedno jajko dostarcza jedynie ok. 75-80 kcal oraz mało tłuszczów nasyconych, dodatkowo powoduje uczucie nasycenia, dzięki czemu nie mamy chęci n podjadanie między posiłkami.

4. Szara obwódka wokół żółtka jajka ugotowanego na twardo nie jest oznaką zepsucia. Jeśli po przekrojeniu ugotowanego jajka zauważysz szarą obwódkę oznacza to, że jajko było trochę zbyt długo gotowane, ale w pełni nadaje się do spożycia. Po wyjęciu jajek z gorącej wody warty ostudzić je w zimnej wodzie, aby powstrzymać w środku proces gotowania.

5. Jajka konsumpcyjne nie zawierają zarodków kurzych. Biała wstążka, którą można zaobserwować w jajku to jedynie struktura zbudowana z białka, tak zwana skrętka, która utrzymuje żółtko w bezpiecznej pozycji. Obecność skrętki świadczy o tym, że jajko jest świeże, ponieważ z czasem owa skrętka zanika.

6. Kolor skorupki jajka nie ma wpływu na wartości odżywcze, zawartość oraz smak jajek. Kolor, wbrew przekonaniu, nie zależy od sposobu karmienia kury, tylko jest cechą genetyczną (zależy od danej kury, a nie od rasy). Barwa skorupki zależy od ilości odkładanych tam barwników porfirynowych (pochodzących z przemian hemoglobiny krwi). Nie wpływa na to rasa kur, sposób karmienia ani to czy są na wolnym wybiegu.